Logotip d'Informàtica de l'Ajuntament de Lleida
Esteu aquí: Inici Lleida ciutat TIC El model de ciutat TIC

El model de ciutat TIC

vàries imatges implantació tic a lleida

Els factors econòmics

 • Les ciutats han deixat de ser nuclis de població relativament autosuficients, per trobar-se immerses en un món global que va més enllà dels límits municipals i dels del propi país.
 • Per tant, les ciutats estan sotmeses a la presència de factors externs que condicionen, cada dia més, la seva viabilitat en el marc relativament estable al que estaven acostumades.
 • El canvi permanent és, avui, la manera més segura de mantenir una estabilitat, que ha de ser, òbviament, dinàmica.
 • Una ciutat l’estructura de la qual es manté rígida, envelleix ràpidament i queda apartada del conjunt de ciutats que compten.
 • L’economista nord-americà, Paul Krugman, premi Nobel d’Economia 2008, ha estat guardonat, entre altres treballs, per la seva demostració del paper que juga la innovació en el desenvolupament del comerç internacional que, com és ben conegut, es produeix majoritàriament entre els països desenvolupats.
 • La competència té com a base la formació, la investigació i la transferència de tecnologia, i, cada dia més, la innovació. No és casual haver passat de la tradicional expressió R+D a la nova denominació R+D+i, on la i minúscula és la innovació que completa el procés productiu dels nostres dies.

La ciutat innovadora

 • Una ciutat ha d’oferir als seus ciutadans la oportunitat de realitzar-se, i per a fer-ho ha de oferir-los-hi un model de ciutat de progrés i una xarxa empresarial competitiva.
 • Una ciutat, doncs, ha de ser innovadora per aconseguir una posició rellevant en la xarxa de ciutats de la qual forma part. Perquè avui el futur de tota ciutat depèn de ser un referent internacional en algun àmbit.
 • Esdevenir un referent internacional vol dir ser coneguda per la seva excel·lència en alguna especialització productiva. A qual cosa no és incompatible amb promoure altres activitats.
 • Per tant, una ciutat ha de perseguir la seva especialització; i ho ha de fer, necessàriament, per la via de la innovació, la recerca de la excel·lència i la competitivitat dels seus treballadors i empreses. Això és especialment vàlid per a les ciutats de grandària intermèdia que no poden aprofitar les economies d’escala de les grans concentracions urbanes. La dimensió, doncs, és menys important que la innovació.
 • Promoure la innovació, per tant, resulta molt més important en ciutats intermèdies, com Lleida, que en les grans ciutats i en les àrees metropolitanes, com Barcelona, les quals han generat, històricament, les bases de la seva especialització i disposen dels centres de formació del capital humà qualificat necessaris per endegar la seva transformació.

Peculiaritats geogràfiques del municipi de Lleida

Lleida és la capital de la província amb el mateix nom i de la comarca del Segrià. Compta amb 131.731 habitants (i la seva àrea d’influència abasta més de 350.000 persones).

És el centre demogràfic i econòmic més important de la Catalunya interior, basant la seva economia en el sector agroalimentari i en els serveis.

Lleida és un municipi d’un ampli abast amb una superfície de 211,71 km2. Una part significativa dels seus habitants viuen dispersos en les “torres” de l’horta i en les distintes explotacions agràries i nuclis agregats.

Aquesta estructura demogràfica configura, no sols l’estructura productiva de l’agricultura i la ramaderia de les nostres terres, sinó que forma part molt important de la idiosincràsia i teixit social de les mateixes, imprimint-los-hi una part molt important del seu caràcter.

vàries imatges implantació tic a lleida

Accions del document
:: Informàtica de l'Ajuntament de Lleida 2021 :: Avís Legal
E-Mail: informatica@paeria.es - C. Salmerón, 1, 1a planta. 25004 Lleida (Plànol d’ubicació) - Telèfon: 973 700 417