Lleida, en un programa pilot amb Abertis Telecom i Indra per ser 'ciutat intel·ligent'
15/10/2010L'alcalde de Lleida ha signat el conveni de col·laboració amb les dues empreses, juntament amb l'alcalde de Sant Cugat del Vallès, ciutat que també hi participa. El projecte preveu la creació d'un Centre de Referència de les anomenades 'Smart Cities' a Catalunya
Els ajuntaments de Lleida i de Sant Cugat del Vallès i les empreses líders en el sectors de les infraestructures i de les tecnologies de la informació, Abertis Telecom i Indra, treballaran conjuntament en un projecte estratègic i pioner per acollir, desenvolupar i impulsar 'Ciutats Intel·ligents', les anomenades 'Smart Cities'. L'objectiu del pla és convertir les dues ciutats, i en conseqüència també Catalunya, com a models referents en l'ús de les noves tecnologies que permetin a les administracions locals assolir una major eficiència, un major estalvi econòmic i la millora dels serveis als ciutadans.
L'alcalde de Lleida ha destacat avui que amb aquest acord s'està dissenyant "les ciutats del futur, amb noves xarxes". El paer en cap ha subratllat que les infraestructures urbanes de telecomunicacions són en l'actualitat tan necessàries com en el seu moment ho van ser l'aigua i a l'electricitat i ha posat de manifest que les ciutats són "agents actius de generació d'activitat i de riquesa en un món global dins del qual els municipis es relacionen de forma positiva". Ros ha afegit que "vendre tecnologia des de les ciutats als països emergents d'Europa ajuda a l'exportació tecnològica i de coneixement i, per tant, a la cohesió de les mateixes ciutats". Així mateix, ha agraït la confiança d'INDRA per la seva presència al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida.
El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha afirmat que Lleida i Sant Cugat del Vallès "són ciutats que miren endavant, Lleida, amb el Parc Científic i Tecnològic, i Sant Cugat, amb el Centre d'Energia, i que cal fer front a la crisi obrint nous camins".
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, el de Sant Cugat, Lluís Recoder, i els presidents de les dues companyies, Salvador Alemany, d'Abertis Telecom, i Javier Monzón, d'Indra, han signat avui a Barcelona dos convenis de col•laboració. L'acte ha comptat amb la presència del Conseller d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castells.
Aquests acords s'inscriuen dins del marc de col•laboració assolit per Abertis i Indra per al desenvolupament del concepte de Ciutats Intel•ligents, que preveu, entre altres actuacions, l'estudi per a la creació a Catalunya d'un Centre de Referència en el desplegament i operació de solucions, tecnologies i serveis associats a les Smart Cities.
Els convenis subscrits avui contemplen la col•laboració en la redacció de sengles plans estratègics per a les ciutats de Lleida i Sant Cugat sobre la identificació dels projectes i la concreció de les estratègies que puguin ajudar a convertir aquests dos municipis en ciutats plenament inserides en el concepte de ciutat intel•ligent.
Salvador Alemany ha manifestat que l'acord és un exemple per a altres ciutats i pel treball conjunt que s'ha dut a terme entre empreses, ajuntaments i la Generalitat. De la seva banda, Javier Monzón ha apuntat que el 50 per cent dels habitants del món viuran en ciutats. Ha afegit que el projecte impulsat avui és d'alta innovació -ja que inclou Tecnologies d'Informació i Comunicació de Tecnologies- i que es realitzarà a Catalunya.
Les urbs del futur
Les 'Ciutats Intel•ligents' representen el concepte de les urbs del futur, basat en l'ús intensiu de tecnologies d'avantguarda per aconseguir una gestió eficient dels recursos econòmics en la planificació, gestió i operació dels diferents serveis municipals als ciutadans amb l'objectiu de millorar la seva qualitat de vida, augmentar l'eficiència dels serveis públics, incrementar la participació dels ciutadans, millorar les condicions de sostenibilitat mediambiental i augmentar les oportunitats que la ciutat ofereix a les persones i a les empreses. Les 'Ciutats Intel.ligents' també impliquen una administració pública més proactiva, flexible i adaptable, amb una millor capacitat de resposta a les necessitats més complexes del ciutadà.
L'objectiu del Pla Estratègic serà el de convertir aquestes dues ciutats en referents en el procés d'implantació i ús de les noves tecnologies, dins d'un "marc d'eficiència i estalvi econòmic" i de millora de serveis al ciutadà, donant resposta a quatre necessitats principals:
- Les necessitats d'infraestructures de telecomunicacions i la millora de l'aprofitament i gestió de les xarxes existents de titularitat municipal.
- La identificació dels projectes i serveis municipals que poden dotar de gestió automatitzada i coordinada en base a l'ús intensiu de les TIC.
- La priorització dels projectes i serveis, d'acord amb la màxima eficiència econòmica que puguin aportar; l’anàlisi del retorn econòmic de la inversió i explotació d’aquests sistemes tecnològics amb una visió d’explotació de 8 a 10 anys i el calendari per a la seva implantació.
- La focalització en la millora de serveis, en la capacitat de resposta, flexibilitat, adaptació a les necessitats i les noves demandes del ciutadà.
En concret, el desenvolupament d’Smart Cities a Sant Cugat i Lleida permetria un millor aprofitament dels serveis municipals, duent a terme projectes com la gestió eficient del reg a parcs i jardins en funció de les condicions ambientals, lectura remota de comptadors, optimitzar la recollida d'escombraries i el control del nivell d'ompliment de contenidors, gestió de l'enllumenat mitjançant la sincronització amb les hores solars, i gestió de la mobilitat mitjançant el control de zones de lliure aparcament o limitar estades en zones de càrrega i descàrrega.
A més, els ciutadans i les empreses a través de la informació que es genera amb el desenvolupament d'infraestructures intel·ligents, podrien tenir accés a l'Administració, crear nous negocis, millorar la presa decisions individuals o personalitzar els serveis.
Creació d’un Centre de Referència
La proposta d'actuació conjunta d'abertis telecom i Indra també contempla la creació d'un Centre de Referència a Catalunya en l'àmbit de les 'Ciutats Intel·ligents' per liderar el desenvolupament de les solucions tecnològiques necessàries que permetin la gestió intel·ligent dels serveis que els Ajuntaments ofereixen als seus ciutadans.
En aquest sentit, la primera acció concreta serà el disseny i realització d'un Projecte Pilot a la ciutat de Barcelona, a la zona 22 @, que permeti avaluar el funcionament de les aplicacions i sistemes relacionats amb la gestió intel·ligent de la ciutat, a més d'altres actuacions més parcials o sectorials que incidiran en aquest àmbit a la resta del territori català.
Sobre Abertis Telecom
Abertis Telecom forma part d'Abertis, líder europeu en gestió d'infraestructures al servei de la mobilitat i les telecomunicacions a través de cinc àrees de negoci: autopistes, telecomunicacions, aeroports, aparcaments i logística.
Abertis Telecom s'ha posicionat com el grup líder en el segment de les infraestructures i serveis de telecomunicacions terrestres a Espanya i en operador de referència internacional en el sector de la transmissió via satèl·lits, després de convertir-se en soci de referència dels operadors Eutelsat (31, 4%) i Hispasat (33,4%).
L'àrea d'infraestructures de telecomunicacions d'Abertis treballa, també, en el desenvolupament de serveis de telecomunicacions per a operadors, incorporant nous projectes per a la implantació de xarxes de banda ampla tant amb tecnologia wireless com en xarxes de fibra òptica, a més de serveis de radiocomunicacions en l'àmbit de la seguretat i emergència com el gestionat per la Marina Mercant i Salvament Marítim.
Sobre Indra
Indra és la multinacional de Tecnologies de la Informació número 1 a Espanya i una de les principals d'Europa i Llatinoamèrica. És la primera companyia europea del seu sector per inversió en R+D i és també la segona empresa espanyola que més inverteix en R+D en valor absolut. Amb unes vendes de 2.513 M€ el 2009, la seva activitat internacional representa prop del 40%. Compta amb més de 30.000 professionals i amb clients en més de 100 països.
Indra és l'empresa líder en tecnologies urbanes i administració electrònica que ha dut a terme projectes d’Smart Cities de manera parcial a Catalunya al districte tecnològic 22 @ de Barcelona, a Mataró, a Mollet del Vallès i a altres comunitats com és el cas de Saragossa, entre altres.
La companyia lidera les solucions i serveis tecnològics per a l'Administració Pública tant a Espanya com de manera global en àrees relatives a la mobilitat i els transports, el trànsit aeri, la seguretat, la gestió d'emergències, la identificació de persones, la gestió de les corporacions públiques o les comunicacions i xarxes de localització o posicionament, gestió dels processos electorals, etc.
A Catalunya hi treballen més de 2.600 professionals i compta amb un Centre d'Excel·lència a Barcelona, mentre que a Lleida desenvolupa des de fa cinc anys un programari Lab instal·lat al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari i recentment ha posat en marxa un Centre d'Atenció a l'Usuari de projecció internacional.